Vištiena yra pagrindinė daugelio pasaulio šalių mitybos raciono dalis, kuria mėgaujasi ir sveikuoliškai besirūpinantys žmonės, ir greito maisto mėgėjai. Ji žinoma dėl to, kad yra nebrangi, joje gausu baltymų ir, palyginti su kita mėsa, yra mažiau riebalų. Tačiau ne visos vištienos dalys yra vienodai sveikos. Ekspertai išreiškė susirūpinimą dėl tam tikrų vištienos dalių, kurios gali kelti pavojų sveikatai. Taigi, kurios vištienos dalies turėtumėte vengti ir kodėl?
Kodėl vištiena tokia populiari?
Vištiena išlieka viena iš labiausiai paplitusių mėsos rūšių dėl kelių priežasčių:
- Palyginti su jautiena ar kiauliena, ji yra pigesnė.
- Joje mažai riebalų (100 g liesos vištienos krūtinėlės yra tik apie 110 kalorijų).
- Joje yra svarbiausių vitaminų ir mineralų, įskaitant B grupės vitaminus, fosforą ir seleną.
Nepaisant jos privalumų, kai kurios vištienos dalys gali būti kenksmingos jūsų sveikatai.
Žalingiausia vištienos dalis

Ekspertų teigimu, vištienos oda yra mažiausiai sveika paukščio dalis:
- Joje nėra svarbiausių vitaminų ar maistinių medžiagų.
- Joje yra daug cholesterolio ir nesveikų riebalų.
- Joje gali būti cheminių medžiagų likučių, pavyzdžiui, chloro, naudojamo pramoninio perdirbimo metu vištienai apdoroti.
Dėl šių priežasčių specialistai rekomenduoja prieš valgant vištienos patiekalą pašalinti odą, kad sumažintumėte nesveikų riebalų ir galimų toksinų kiekį.
Ar vištienos sparneliai jums kenkia?

Nors vištienos sparneliai yra mėgstamas užkandis visame pasaulyje, jie nėra pats sveikiausias pasirinkimas. Pagrindinė priežastis? Juos daugiausia sudaro oda ir kaulai, todėl jie turi mažai maistinės vertės. Kepti jie tampa dar nesveikesni dėl didelio riebalų kiekio tiek odoje, tiek kepimo aliejuje.
Vištienos organuose slypintis pavojus
Vištienos organai laikomi kenksmingiausiais dėl to, kad juose gali veistis bakterijos, pavyzdžiui, listerijos. Šios bakterijos gali išgyventi tam tikrus maisto ruošimo procesus, todėl kyla rizika susirgti per maistą plintančiomis ligomis. Vartojant užkrėstus vištienos organus gali kilti sunkių infekcijų, ypač žmonėms, kurių imuninė sistema nusilpusi.
Kaip saugiai valgyti vištieną
Norėdami mėgautis vištiena be nereikalingo pavojaus sveikatai, laikykitės šių rekomendacijų:
- Prieš kepant ar valgant pašalinkite odą.
- Ribokite keptos vištienos, ypač sparnelių ir odą turinčių gabalų, vartojimą.
- Venkite valgyti žalią arba nepakankamai išvirtą vištieną, kad išvengtumėte bakterinių infekcijų.
- Tinkamai laikykite ir tvarkykite vištieną, kad išvengtumėte užkrėtimo.
- Jei įmanoma, rinkitės ekologišką arba laisvai laikomą vištieną, nes joje gali būti mažiau cheminių medžiagų likučių.
Ar saugu valgyti vištieną?
Vištiena išlieka sveikas ir universalus baltymų šaltinis, tačiau ne visos jos dalys yra vienodai naudingos. Vengdami odos, ribodami keptos vištienos vartojimą ir atsargiai elgdamiesi su vištienos organais, galite sumažinti riziką sveikatai ir kartu mėgautis šia populiaria mėsa.
Ar prieš valgydami nuimate odą nuo vištienos? Pasidalykite savo mintimis komentaruose!