Greipfrutų liekninamosios savybės nėra mitas, o faktai, patvirtinti daugybe mokslinių tyrimų. Pusė vaisiaus arba stiklinė sulčių gali sumažinti apetitą ir ilgiau išlaikyti sotumo jausmą. Kokios greipfrutuose esančios medžiagos padeda numesti papildomus kilogramus? Kada geriausia griebtis citrusinių vaisių, kad kuo labiau paspartintumėte svorio metimo procesą? Patikrinkite.
Ar greipfrutai yra sveiki?
Greipfrutai yra vaisiai, kurie kartu su savo rūgščiu skoniu suteikia organizmui daug maistinių medžiagų, būtinų tinkamam funkcionavimui. Be didelės vitaminų C ir A dozės, daug antioksidantų (pvz., beta karoteno), juose taip pat rasime daug ląstelienos, kuri teigiamai veikia žarnyno veiklą. Daugiau nei 90 proc. vaisiaus svorio sudaro vanduo – ši savybė skatina svorio metimą. Kas dar lemia greipfrutų populiarumą riebalų deginimo dietose?
Kiek kalorijų turi greipfrutas?
Šimte gramų rausvojo ir raudonojo greipfruto yra maždaug 42 kalorijos. Vidutiniškai vaisius sveria apie 270 g – tai reiškia, kad vienas greipfrutas organizmui suteiks apie 110-120 kcal. Citrusiniai vaisiai taip pat turi žemą glikemijos indeksą (GI=20), o juose esantis pektinas mažina gliukozės kiekį kraujyje, o tai ypač naudinga diabetikams.
Kiek greipfrutų reikia suvalgyti, kad numestumėte svorio?
2011 m. Vanderbilto universiteto Nešvilyje mokslininkai atliko tyrimą, kurio tikslas buvo nustatyti, kaip greipfrutai veikia svorio metimą, ir naudojo 127 g porciją (pusę vidutinio dydžio vaisiaus). Tyrėjai dalyvius suskirstė į tris grupes. Viena jų vartojo gabalėliais supjaustytus greipfrutus, kita gėrė išspaustas sultis, o trečia – vandenį. Kalbant apie bendrą svorio sumažėjimą, visos trys grupės pasiekė panašių rezultatų – per 12 savaičių maždaug 7 proc. viso kūno svorio.
Tačiau teigiami greipfrutų vartojimo aspektai buvo aiškiai matomi lipidų grupės rezultatuose, konkrečiai gerojo DTL cholesterolio kiekyje. Grupėje, kuri vietoj greipfrutų gėrė vandenį, šis parametras sumažėjo beveik 4 proc. DTL procentinė dalis bendrojo cholesterolio indėlyje padidėjo 6 punktais, kai dietos metu buvo vartojami vaisių gabaliukai, ir daugiau kaip 8 proc. kai buvo vartojamos sultys.
Ar greipfrutai degina riebalus?
Greipfrutai patys savaime nedegina riebalų ir nepadeda numesti svorio. Tačiau įtraukus jį į mitybos racioną, galima gerokai paspartinti svorio metimą, ypač ilguoju laikotarpiu. Greipfrutų poveikį lieknėjimui daugiausia lemia juose esančios skaidulos.
Tarp daugelio teigiamų jo poveikio žmogaus organizmui aspektų galima paminėti daugybę:
- reguliuoja žarnyno peristaltiką;
- mažina apetitą;
- pailgina sotumo jausmą po valgio;
- pašalina virškinimo likučius nuo žarnyno sienelių;
- palaiko virškinimo sistemos bakterinę florą.
Šis sąrašas ir pakankamas drėkinimas dėl vandens gausos bei kitų citrusiniuose vaisiuose esančių medžiagų poveikio leidžia greipfrutus laikyti produktu, kuris padeda mažinti svorį. Kalbant apie patį riebalų deginimo procesą, jo greitį labiausiai veikia polifenoliai – antioksidantai, kurių daug randama šio vaisiaus minkštime.
Kada valgyti greipfrutus, kad numestumėte svorio?
Laikantis svorio metimo dietos, geriausia į valgiaraštį įtraukti porciją greipfrutų likus maždaug pusvalandžiui iki pagrindinio dienos valgio. Tai prailgins sotumo jausmą po valgio, sumažins maisto kiekį, kurio reikia apetitui patenkinti, ir stimuliuos mūsų virškinimo sistemą prieš pastangas, kurios jos laukia po pietų. Nėra jokių kontraindikacijų kasdien valgyti greipfrutus, jei tik nesame alergiški citrusiniams vaisiams.
Ir greipfrutų sultis, ir vaisių gabalėlius galima vartoti visą dieną, tačiau žmonės, turintys skrandžio problemų, turėtų vengti šių produktų paskutinėmis valandomis prieš miegą. Vaisiuose esantys angliavandeniai gali būti didelė našta skrandžiui ir sukelti bemiegę naktį.
Jei nesergate refliuksu ar panašiais virškinimo sutrikimais, dienos pradžiai verta išgerti stiklinę išspaustų greipfrutų sulčių.
Sultys, kokteilis ar greipfrutų gabalėliai – ką rinktis metant svorį?
Nors visų formų greipfrutai turi daug vertingų sudedamųjų dalių, daugiausiai skaidulų ir jokio papildomo cukraus yra visuose vaisiuose.
Įdomi idėja būtų paruošti naminį greipfrutų kokteilį, kurį galime praturtinti praktiškai bet kokiais ingredientais. Taip galime sumažinti nedidelį skaidulų nuostolį ir aprūpinti organizmą medžiagomis, kurių nėra citrusiniuose vaisiuose.
Greipfrutų kokteilį, kurio pagrindą sudaro gyvulinės kilmės pienas arba jo augaliniai atitikmenys (migdolų gėrimas, sojų pienas), galima pasigaminti labai paprastai, į maišytuvą sudėjus norimus ingredientus. Greipfrutai puikiai dera, pavyzdžiui, su špinatais, kiviais, obuoliais ir bananais, o chia sėklos arba spirulinos milteliai gali būti papildomas vertingų mineralų šaltinis.