Šiuos lapinius žalumynus tikrai verta įtraukti į kasdienę mitybą. Špinatai tikra maistingųjų medžiagų bomba, turinti daug vertingų sveikatai savybių. Verta jus supažindinti su svarbiausia informacija apie špinatus, nes šie nepastebimi lapai jau šimtmečius vadinami žaliuoju auksu. Sužinokite, kodėl naudinga praturtinti savo valgiaraštį jų skoniu.
Špinatai dažnai pamirštami mityboje, nes jie asocijuojasi su vaikystės laikais, kai špinatai ir briuseliniai kopūstai tikrai nebuvo tarp mėgstamiausių skanėstų. Tačiau verta dar kartą apsvarstyti šiuos žalius lapus, nes jie yra tikra vitaminų bomba. Jie pasižymi tiek daug sveikatai naudingų savybių, kad sunku jas visas suskaičiuoti.
Špinatai – žaliasis auksas, vitaminų ir mineralų lobynas
Špinatai yra vienmetis augalas, kuris, kaip manoma, kilęs iš pietvakarių Azijos. Dėl savo unikalių savybių jis vertinamas jau daugelį amžių. Tai didelis vitaminų, mineralų ir antioksidantų lobynas. Be to, juose mažai kalorijų, todėl juos galima valgyti be galo ir lengvai pridėti prie įvairių patiekalų.
Špinatuose esančios maistinės medžiagos padeda palaikyti organizmą įvairiais lygmenimis. Tai pasakytina apie vitaminus, nes juose esantis vitaminas A palaiko akių sveikatą, o vitaminas K būtinas tinkamam kraujo krešėjimui. Be to, špinatuose yra vitamino C, taip pat B grupės vitaminų, kurie palaiko medžiagų apykaitos procesus ir nervų sistemą.
Špinatai taip pat yra vertingas mineralų, įskaitant geležį, kalcį, magnį ir kalį, šaltinis. Negalima nepaminėti ir antioksidantų, kurie yra labai vertingi organizmui. Špinatuose taip pat gausu antioksidantų ir ląstelienos, kuri puikiai padeda virškinti ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo.
Kuo naudingi špinatai? Stebuklingos šių žalių lapų savybės
Špinatai yra geras maistingųjų medžiagų šaltinis, todėl juos rekomenduojama įtraukti į kasdienę mitybą. Jie džiugina savo savybėmis, todėl verta jiems suteikti šansą. Visų pirma, tai svarbi akių sveikatą palaikanti priemonė. Dėl sudėtyje esančio liuteino špinatai apsaugo akis nuo pažeidimų ir mažina tokių ligų, kaip katarakta, riziką.
Be to, juose gausu antioksidantų, kurie kovoja su senėjimą lemiančiais laisvaisiais radikalais. Reguliariai vartodami šiuos žalius lapus, galite ilgiau išlaikyti odą elastingą ir skaisčią. Tai geras būdas atitolinti senėjimo procesą.
Be to, špinatai yra geras širdies ir kraujagyslių sistemos pagalbininkas. Be kita ko, dėl juose esančios folio rūgšties jie rekomenduojami žmonėms, kovojantiems su anemija. Tačiau tuo viskas nesibaigia. Špinatai taip pat palaiko imuninę sistemą, padeda organizmui apsisaugoti nuo infekcijų ir virusų. Taip pat verta paminėti, kad jie naudingi virškinimo sistemai, taip pat atminčiai ir dėmesio koncentracijai.
Kodėl verta valgyti špinatus? Štai kaip juos įtraukti į savo mitybą
Reguliarus špinatų valgymas gali duoti daug naudos, už kurią jūsų kūnas jums padėkos. Jei neturite jokių sveikatos kontraindikacijų, pavyzdžiui, inkstų akmenligės, verta pasirūpinti, kad žaliasis auksas kuo dažniau atsidurtų jūsų lėkštėje.
Ypač todėl, kad jį galima lengvai įtraukti į kasdienį valgiaraštį. Šviežias jis puikiai tinka salotoms, sriuboms ir kokteiliams, taip pat daugeliui troškinių ir pyragų. Jį taip pat galima įsigyti šaldytą, todėl verta pasistengti. Šaldyti špinatai išlaiko daugumą savo savybių ir gali būti naudojami, pavyzdžiui, kaip padažų ir makaronų priedas.