Prieš kurį laiką mokslininkai paskelbė pavojaus signalą dėl juoduose plastikiniuose virtuvės induose esančių toksinių medžiagų ir pasiūlė su jais atsisveikinti. Tačiau naujausia tyrimo, dėl kurio kilo triukšmas, peržiūra įneša naujos šviesos į šį klausimą.
Žurnale „Chemosphere“ paskelbtame tyrime daugiausia dėmesio skirta toksinių medžiagų kiekiui juodo plastiko gaminiuose ir, be kita ko, nagrinėti virtuvės reikmenys, žaislai ir plaukų aksesuarai. Šios medžiagos, ypač BDE-209 (deka-BDE), buvo plačiai naudojamos elektronikos gaminiuose, kol jų naudojimas nebuvo apribotas. Europoje jos buvo uždraustos dar 2006 m., o kai kuriose JAV valstijose – 2007 m. Tuo tarpu Kinijoje šio junginio apribojimai įvesti tik 2023 m.
Pagrindinė tyrime nustatyta problema – šios toksiškos medžiagos gali patekti į antrines žaliavas ir iš ten prasiskverbti į kasdienius gaminius. Dėl to gali susidurti su medžiagomis, kurios yra potencialiai kancerogeninės, endokrininę sistemą ardančios medžiagos, taip pat gali sukelti neurologinę žalą ir reprodukcines problemas.
Daug ką sugadinusi matematinė klaida
Analizuojant tyrimo rezultatus buvo padaryta rimta matematinė klaida. Autoriai neteisingai įvertino rizikos lygį, todėl išvadose teigiama, kad naudojant plastikinius virtuvės įrankius vartotojai patiria beveik didžiausią leistiną BDE-209 kiekį (pagal JAV Aplinkos apsaugos agentūros standartus). Tačiau faktiniai duomenys rodo, kad šis lygis yra net 12 kartų mažesnis.
Tyrimo patikslinime nurodoma, kad kasdien naudojant juodus plastikinius virtuvės įrankius būtų patiriamas 34,7 mikrogramų BDE-209 poveikis, o saugi riba 60 kg sveriančiam suaugusiam žmogui yra 420 mikrogramų per dieną. Nepaisant šio reikšmingo pakeitimo, tyrimo autoriai išlaikė savo pirmines išvadas dėl šių medžiagų buvimo plastike.
Kaip plačiai paplitusi tarša?
BDE-209 buvimas kai kuriuose produktuose kelia nerimą, tačiau paaiškėjo, kad tokie atvejai pasitaiko palyginti retai. Tyrime dalyvavo 203 gaminiai, pagaminti iš juodo plastiko, iš kurių tik 14 buvo rasta BDE-209. Iš 109 virtuvės indų tik 8 proc. buvo nustatytas padidėjęs bromo – elemento, rodančio šių toksiškų medžiagų buvimą – kiekis.
Didžiausia bromo koncentracija nustatyta vienkartiniame suši padėkle – net 18 600 ppm. Tačiau virtuvės indų, kurie gaminant maistą yra veikiami aukštos temperatūros, rezultatai kėlė daug mažesnį nerimą.