Šventės, iškilmės, vakarėliai – alkoholio vartojimui palankių situacijų yra daug. Kitą dieną kai kurie žmonės klausia, ar įmanoma pagreitinti alkoholio pašalinimą iš organizmo ir greičiau atsigauti.
Vartodami alkoholį ne visi galvoja apie savo veiksmų pasekmes. Tačiau griebiantis pirmojo gėrimo verta sąžiningai atsakyti į klausimą, ar kitą dieną teks anksti keltis ir vairuoti.
Net jei pabudę jaučiamės gerai, tai dar nereiškia, kad esame blaivūs! Priešingai. Alkoholis, kurio vis dar yra mūsų organizme, gali užmaskuoti neigiamą poveikį, atsiradusį prieš tai jį vartojus dideliais kiekiais. „Promilių“ buvimas kraujyje gali reikšti ne tik tai, kad padarysime nusižengimą ar nusikaltimą, bet ir tai, kad sukelsime rimtą pavojų sau ir kitiems eismo dalyviams! Taip pat skaitykite: „Baudos už girtumą vairuojant ar esant apsvaigus“.
Kaip greitai organizmas išsivalo nuo alkoholio?
Blaivumo laikas priklauso nuo daugelio veiksnių, įskaitant išgerto alkoholio kiekį ir jo vartojimo greitį, svorį, lytį, dabartinę būklę ar suvartoto maisto kiekį. Tikslią informaciją apie iškvėptame ore esantį alkoholio kiekį galima sužinoti tikrinant sertifikuotu alkotesteriu policijos nuovadoje arba turint šį prietaisą asmeniniam naudojimui.
Biologiniu požiūriu tai gana paprasta – alkoholis yra nuodai, kurie į kraują patenka iš virškinimo sistemos ir yra metabolizuojami kepenyse. Pirmajame etape susidaro acetaldehidas, vėliau acetatai, o galiausiai vanduo ir anglies dioksidas. Ieškantiems recepto, kaip greitai sudeginti alkoholį, gerų naujienų neturime. Visi biologiniai procesai turi tam tikrą efektyvumą, todėl nėra jokio stebuklingo būdo pagreitinti alkoholio degimo procesą ir anksčiau išblaivėti. Problemą galima šiek tiek palyginti su gyjančia žaizda – organizmas su ja turi susitvarkyti pats, o mes galime tik sumažinti komplikacijas, pavyzdžiui, saugodami žaizdą nuo užsiteršimo. alkoholio atveju galima vartoti maisto papildus, kurių sudėtyje yra, pavyzdžiui, gliukozės, maitinančios mūsų smegenis, iš dalies kompensuojančios nemalonų alkoholio vartojimo poveikį. Taip pat skaitykite: „Patarimai, kaip greičiau pašalinti alkoholį iš organizmo“.
Maždaug 10% suvartoto alkoholio išsiskiria per plaučius. Kepenys perima likusios alkoholio dalies metabolizavimo naštą ir per valandą perdirba 0,10 – 0,15 promilės alkoholio. Todėl skaičiavimas paprastas – jei kraujyje cirkuliuoja 1 promilė alkoholio, po 10 valandų būsime blaivūs.
Prisijunkite prie „Taršos patikros reidas“ grupės.