Nauji tyrimai atskleidė, kokią žalą kepenims daro populiarūs augaliniai papildai, įskaitant ciberžolę, žaliąją arbatą, stresą malšinančią ašvagandą ir svorio metimo priemonę Garcinia cambogia.
Mičigano universiteto Ann Arbore sveikatos tyrėjai išnagrinėjo 2017-2021 m. duomenis, apimančius 9 685 žmones, ir nustatė, kad beveik 4,7 proc. suaugusių JAV gyventojų per paskutines 30 dienų vartojo vieną iš šešių potencialiai toksiškų papildų. Šie papildai buvo ciberžolė, žalioji arbata, ašvaganda, G. cambogia, juodasis kohosas ir raudonieji mielių ryžiai.
Papildų vartotojai dažniausiai vartojo šiuos augalinius preparatus savo noru, o ne pagal gydytojų nurodymus, dėl įvairių priežasčių: ciberžolę – sąnarių sveikatai ir artritui gydyti, žaliosios arbatos ekstraktą – energijos lygiui didinti, G. cambogia – svoriui mažinti, juodąjį kohosą – karščio pylimams malšinti ir raudonąsias mieles – širdies sveikatai gerinti. Reikėtų pridurti, kad tyrime kalbant apie žaliąją arbatą, turimas omenyje būtent žaliosios arbatos ekstraktas, o ne geriamoji arbata (kuri nesusijusi su toksiniu poveikiu kepenims, nors rekomenduojama neviršyti aštuonių puodelių per dieną).
Ir nors žinios apie toksinį poveikį kepenims, susijusį su šiais papildais, nėra naujos – jau kurį laiką pranešama, kad jų daugėja, įskaitant ir šį 2022 m. tyrimą, medikai nerimauja, kad žmonės nežino, jog jų perdozavimas susijęs su rimta rizika, dėl kurios kyla skubios pagalbos poreikis.
Vaistų sukeltas hepatotoksiškumas – tai ūminis arba lėtinis kepenų pažeidimas, dar vadinamas toksine kepenų liga, pasireiškiantis daugybe simptomų, įskaitant odos pageltimą, nuovargį, pykinimą, bėrimą, niežulį ir viršutinės dešinės pilvo dalies skausmą. Nors šis susirgimas gali būti gydomas pašalinant toksinį poveikį sukėlusią medžiagą, jis gali sukelti rimtų pasekmių, įskaitant tai, kad pacientui prireiks kepenų transplantacijos arba jis gali net mirti, jei jis negydomas arba nepastebimas.
Nors hospitalizacijų dėl netinkamo vaistažolių papildų vartojimo daugėja, tyrėjai agituoja ne už abstinenciją, o už tai, kad vartotojai būtų budrūs dėl sudedamųjų dalių ir dozių, ypač jei vartoja jų derinį ar kitus vaistus lėtinėms ligoms gydyti.
„Atsižvelgiant į tai, kad trūksta botaninių produktų gamybos ir tyrimų reguliavimo priežiūros, rekomenduojama, kad gydytojai, vertindami pacientus su nepaaiškinamais simptomais ar kepenų tyrimų pakitimais, gautų išsamią vaistų ir HDS vartojimo istoriją“, – rašoma jų tyrime. „Atsižvelgdami į plačiai paplitusį ir augantį botaninių produktų populiarumą, raginame valstybines institucijas apsvarstyti galimybę padidinti botaninių produktų gamybos, prekybos, testavimo ir stebėsenos bendrojoje populiacijoje reguliavimo priežiūrą.“
Jie taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad su šiais maisto papildais susiję reguliavimo procesai nėra tokie griežti kaip receptinių vaistų, o cheminiai produktų tyrimai atskleidė neatitikimų tarp to, kas reklamuojama ant buteliuko, ir to, kokia dozė yra tabletėje.
Be to, klinikiniai šių papildų veiksmingumo tyrimai nepateikė patikimų įrodymų, kad jų nauda, palyginti su rizika, kai vartojamos didesnės dozės, yra didesnė. Saugus kiekvieno papildo kiekis, žinoma, priklauso nuo visų receptinių vaistų, kuriuos asmuo gali vartoti, taip pat nuo jo kepenų būklės ir kitų sveikatos sutrikimų. Todėl geriausia, kad saugių dozių rekomendacijos būtų individualizuotos.
„HDS saugumas ir veiksmingumas nėra gerai nustatyti, nes JAV Maisto ir vaistų administracija nėra nustačiusi reguliavimo reikalavimų, kad prieš pateikiant į rinką būtų atliekami farmakokinetiniai ar perspektyvūs klinikiniai tyrimai su žmonėmis“, – pridūrė tyrėjai.
2023 m. Australijos FDA atitikmuo – Terapinių prekių asociacija (TGA) – išleido įspėjimą, kuriame atkreipė dėmesį į kepenų pažeidimo riziką vartojant ciberžolę ir (arba) kurkuminą. Nors jie įspėjo, kad rimtas pažeidimas pasitaiko retai, rizika priklauso nuo asmens bioabsorbcijos ir kepenų būklės.
„Neatrodo, kad kepenų pažeidimo rizika būtų susijusi su Curcuma longa (ciberžole), kai ji vartojama įprastais kiekiais kaip maisto produktas“, – pridūrė TGA, pateikdama žiupsnelį gerų naujienų tiems, kurie gamina maistą iš populiaraus oranžinio prieskonio.