Puiki žinia visiems šokolado gerbėjams: kaip parodė tyrimai, juodas šokoladas smarkiai sumažina II tipo diabeto ir širdies ligų riziką. Ir tai dar ne visi šio kakavos užkandžio privalumai.
Daug žadantys tyrimų rezultatai šokolado mėgėjams
Žurnale „British Journal of Nutrition“ paskelbti tyrimo rezultatai gali pasirodyti netikėti, tačiau, pasirodo, kasdien valgant nedidelį kiekį juodojo šokolado, jis turi fantastišką poveikį mūsų sveikatai. Tyrime dalyvavo 1153 18-69 metų amžiaus žmonės, kurie reguliariai vartojo skirtingus kiekius juodojo šokolado. Tyrėjai siekė išsiaiškinti, ar juodojo šokolado valgymas susijęs su atsparumu insulinui, lemiančiu antrojo tipo cukrinį diabetą, ir kokį poveikį jis turi kepenų ligoms.
Beveik 82 proc. eksperimente dalyvavusių asmenų vidutiniškai suvalgydavo apie 25 g šokolado per dieną. Tų, kurie suvalgė 100 g šokolado, atsparumas insulinui sumažėjo, o kepenų fermentai tapo veiksmingesni. Poveikis buvo stipresnis proporcingai suvartotam šokolado kiekiui, o valgantieji šį produktą buvo fiziškai aktyvesni ir energiškai jaunesni, net atsižvelgiant į tokius veiksnius kaip amžius, lytis, išsilavinimas, gyvenimo būdas ir mityba. Į vertinimą buvo įtraukta kava ir arbata, nes šiuose gėrimuose yra didelis kiekis polifenolių, suteikiančių šokoladui kardiometabolinį poveikį.
Juodas šokoladas skanus ir pripildytas gerų ingredientų
Juodas šokoladas pasižymi ne tik pirmiau minėtomis savybėmis, bet ir kitomis mūsų organizmui naudingomis savybėmis.
Geros kokybės juodajame šokolade, pagamintame iš neperdirbtų žaliavų ir tikros kakavos yra:
- baltymai,
- peptidai,
- amino rūgštys,
- fosfolipidų,
- oleino rūgšties,
- maistinių skaidulų,
- vitaminai B2, B3, B5, B6, B9,
- mineralai: kalis, magnis, fosforas, geležis, varis, cinkas, selenas, manganas, kalcis,
- organinės rūgštys,
- teobromino,
- kofeino,
- teofilinas,
- feniletilaminas (PEA),
- proantocianidinų,
- katechinų,
- antocianidinai.

Dėl šių ingredientų šis skanėstas gali prisidėti prie:
- mažina kraujospūdį,
- mažina kraujagyslių aterosklerozės riziką,
- mažina insulto riziką,
- slopina pernelyg didelę trombocitų agregaciją,
- gerina kraujagyslių endotelio funkciją,
- gerina kraujo lipidų profilį,
- reguliuoja gliukozės ir insulino kiekį kraujyje,
- mažina uždegimą,
- teigiamai veikia atsparumą insulinui,
- mažina depresijos riziką,
- mažina oksidacinio streso žymenis,
- gerina kognityvines funkcijas,
- skatina mažinti svorį (ypač antsvorio turinčius ar nutukusius pacientus),
- teigiamai veikia žarnyno mikrobiotos sudėtį,
- sumažina dantų ėduonies riziką,
- gerina smegenų kraujotaką,
- apsaugo nuo demencijos išsivystymo,
- stabdo odos senėjimo procesą.
Todėl verta reguliariai vartoti juodąjį šokoladą ir dėl puikaus skonio, ir dėl sveikatos gerinimo.