Tai sveikas užkandis arba saldžiarūgštis salotų priedas. Daugelis žmonių renkasi jo sultis, nes jos greitai numalšina troškulį. Lietuvoje greipfrutai yra labai mėgstami vaisiai, vertinami dėl teigiamo poveikio širdžiai, imunitetui ir figūrai. Tačiau vis dar nepakankamai žmonių žino, kad – nors ir pats sveikiausias – jis gali būti labai kenksmingas sveikatai. Ypač sergant širdies ligomis, padidėjusiu cholesterolio kiekiu ar hipertenzija.
Greipfrutai – iš Barbadoso kilęs atogrąžų vaisius, kuris greičiausiai yra milžiniško apelsino ir kiniško apelsino mišinys. Jis pasižymi saldžiarūgščiu skoniu su kartumo atspalviu ir itin vertingomis maistinėmis savybėmis. Tačiau kai kurie žmonės turi susilaikyti nuo jo valgymo.
Kokiomis savybėmis pasižymi greipfrutai?
Greipfrutai yra tikras sveikatos lobynas, be to, jie turi mažai kalorijų. Viename vidutinio dydžio citrusiniame vaisiuje yra maždaug 104 kcal. Jis suteikia organizmui didelę dozę A, C, E, PP ir B grupės vitaminų. Tai taip pat antioksidantų, skaidulų ir mineralų, įskaitant kalcį, geležį, fosforą, cinką, magnį, manganą, fluoridą ir kalį, šaltinis. Suvalgius vieną gabalėlį, patenkinamas vitamino C ir 1/3 vitamino A paros poreikio.
Kokiomis savybėmis pasižymi greipfrutai?
- Dėl antioksidantų jis turi priešuždegiminį, antibakterinį, priešgrybelinį ir priešvėžinį poveikį,
- Vaisius sudaro 90 proc. vandens, todėl jis puikiai drėkina organizmą ir nesuteikia jam nereikalingų kalorijų,
- Skaidulų dėka padeda numesti svorio – pagreitina medžiagų apykaitą ir žarnyno peristaltiką, suteikia ilgesnį sotumo jausmą,
- Vaisiai detoksikuoja organizmą,
- Stiprina imunitetą ir gerina organizmo reakciją į infekcijas,
- Taip pat turi teigiamą poveikį širdies veiklai, nes mažina pernelyg aukštą cholesterolio ir kraujospūdžio lygį. Taip jis veikia prieš aterosklerozę,
- Citrusiniai vaisiai papildo vitaminų ir mineralų trūkumą, pagerina bendrą savijautą ir būklę,
- Dėl sudėtyje esančių vitaminų ir antioksidantų oda atrodo sveika ir jaunatviška, todėl kovojama su senėjimu,
- Greipfrutai taip pat turi mažą glikemijos indeksą (GI=20), todėl juos rekomenduojama vartoti cukrinio diabeto profilaktikai ir sergantiesiems cukriniu diabetu. Jis reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje.
Greipfrutai ir vaistų vartojimas
Nors citrusiniai vaisiai turi labai daug naudos sveikatai, tačiau daugeliui žmonių jie yra labai kenksmingi. Vaisiai gali sąveikauti su įvairiomis specifikacijomis. Viena vertus, greipfrutuose yra furanokumarino – cheminio junginio, pasižyminčio priešuždegiminiu ir priešvėžiniu poveikiu, tačiau taip pat slopinančio vaistų metabolizmą. Atsitinka taip, kad blokuojamas fermentas, atsakingas už vaisto skaidymą kraujyje. Vaistas paprasčiausiai neveikia, nes jo koncentracija yra per maža. Kita vertus, citrusiniai vaisiai taip pat veikia medicininių preparatų metabolizmą kepenyse ir plonajame žarnyne, todėl padidėja jų koncentracija kraujyje. Tuomet gali būti pavartota per didelė vaisto dozė ir apsinuodijama.
Vartojant farmakoterapiją lėtinėms ligoms gydyti, geriau iš gydytojo arba prie vaisto pridėtame informaciniame lapelyje sužinoti, ar galite be jokių rūpesčių valgyti vaisius. Kokių vaistų dažniausiai negalima gerti su greipfrutų sultimis ar valgyti su citrusiniais vaisiais? Vaisiai trukdo įsisavinti specifines medžiagas, reguliuojančias širdies veiklą (širdies) ir mažinančias kraujospūdį bei cholesterolio kiekį kraujyje. Vaisiaus poveikyje šių vaistų koncentracija organizme gali padidėti iki dešimties kartų.
Jo taip pat negalima vartoti kartu su antikoaguliantais, imunosupresantais, vaistais nuo alergijos, vėžio, psichikos ir šlapimo takų ligomis, kontraceptinėmis tabletėmis, antibiotikais, sirupais nuo kosulio (kurių sudėtyje yra dekstrometorfano) ir opioidais bei skausmą malšinančiais vaistais (kurių sudėtyje yra fentanilio ir oksikodono).
Kaip išsirinkti geriausius greipfrutus?
Jei nevartojate vaistų, greipfrutų sveikatą stiprinančiomis savybėmis galite naudotis visus metus, nes jų nuolat galima įsigyti parduotuvėje. Tačiau geriausi ir šviežiausi vaisiai bus tie, kuriuos įsigysite žiemą, nes tuomet citrusiniai vaisiai subręsta.
Rinkitės tokius greipfrutus, kurie iš pirmo žvilgsnio per daug neišsiskiria, bet paėmus į rankas yra gana sunkūs. Tai reiškia, kad jie bus sultingesni ir aromatingesni. Be to, jei paspaudus jie atrodo minkšti – galite būti tikri, kad jie jau prinokę. Atkreipkite dėmesį ir į odelę, kad ji būtų ryškios oranžiškai raudonos spalvos. Tuomet vaisiai turi daugiausia maistingųjų medžiagų.
Nusipirkę vaisių, vis tiek turite juos tinkamai laikyti, kad jie per greitai nesugestų. Laikykite juos tokioje vietoje, į kurią patenka mažai saulės spindulių, geriausia – kambario temperatūroje.