Naujieji metai paprastai tampa gera motyvacija keisti gyvenimą, nes jie asocijuojasi su nauja pradžia ir „švariu lapu“. Apsisprendimai gali būti įvairūs: vieni nusipirks sporto klubo abonementą, kiti pakeis savo dabartinę mitybą. Populiaru atsisakyti cukraus turinčių produktų. Kaip tai veikia mūsų organizmą ir ko galime tikėtis?
Ar cukrus sukelia priklausomybę? Abstinencijos simptomai nėra malonūs
Jei mūsų naujametinis apsisprendimas yra nevalgyti cukraus, verta prisiminti jo pasekmes. Nors gali atrodyti, kad organizmas į tokį drastišką pokytį reaguos teigiamai, deja, pradžia nėra lengva – ypač jei iki šiol cukrų vartojote dideliais kiekiais. Tačiau svarbu prisiminti, kad tai tik laikini nepatogumai, kuriuos įveikus galima sulaukti didelės sėkmės ir pagerinti sveikatą bei odą.
Dažniausi staigaus cukraus vartojimo padariniai yra galvos skausmas, nemiga, sunkumas susikaupti, nuovargis ir nuotaikos svyravimai, kurie praeina kartu su cukraus troškimu. Šių simptomų priežastis dar nepatvirtinta. Tačiau Orhuso universiteto mokslininkai mano, kad jie susiję su smegenų reakcija į saldų maistą ir „atlygio“ mechanizmu. Sacharozė stimuliuoja skonio receptorius burnoje, dėl to smegenyse išsiskiria dopaminas. Savo ruožtu dopaminas, kaip neuromediatorius, perduoda signalus tarp nervinių ląstelių. Kai patiriame malonius dirgiklius, smegenyse išsiskiria dopaminas, kuris skatina mus kartoti šiuos veiksmus. Tai gali paskatinti mus ieškoti maisto, įskaitant cukrų. Tai reiškia, kad toks maistas veikia panašiai kaip priklausomybę sukeliančios medžiagos.
Cukrus turi daug pavadinimų. Kokius produktus turėtumėte išbraukti iš savo mitybos?
Pradėkime nuo to, kad maisto produktuose esantis cukrus gali slėptis po įvairiais pavadinimais, pavyzdžiui, gliukozės, kukurūzų sirupo, fruktozės sirupo ar klevų sirupo. Todėl labai svarbu išmokti skaityti sudedamąsias dalis. Cukraus gausūs produktai, kurie mums nieko gero neduoda, ypač įvairūs saldumynai, pavyzdžiui, želė, šokoladiniai saldainiai, batonėliai ir vafliai.
Iš mitybos raciono taip pat reikėtų išbraukti energinius ir gazuotus gėrimus – cukraus kiekis 500 ml tokių gėrimų gali siekti net 10 arbatinių šaukštelių cukraus. Taip pat turėtumėte atkreipti dėmesį į jogurtų, pieno gėrimų, pusryčių dribsnių ir padažų sudėtį. Įdomu tai, kad saldikliai gali slėptis ir nepastebimuose produktuose, pavyzdžiui, šaltibarščiuose ir perdirbtoje mėsoje, t. y. kai kuriose dešrelėse, kumpiuose ir šoninėje. Jų taip pat galima rasti dietiniuose ir „fit“ produktuose, kepiniuose, paruoštose sriubose ir troškiniuose bei alkoholyje.
Pokyčius pastebėsite plika akimi – net ant svarstyklių!
Visų pirma, galime pastebėti, kad cukraus turinčių produktų poveikis mūsų odai yra ribotas. Kodėl? Nes toks įprotis padeda stabdyti glikacijos procesą, kuris atsakingas už odos stangrumą ir elastingumą suteikiančių baltymų, pavyzdžiui, kolageno, naikinimą. Atsisakę cukraus vartojimo pastebėsite, kad oda taps stangresnė. Be to, ji bus mažiau linkusi į raukšlių susidarymą. Tuomet ji taip pat įgaus sveikesnį tonusą ir natūralų švytėjimą, todėl atrodysime jaunesni. Pirmąjį poveikį galime pastebėti jau po maždaug 10 dienų.
Gliukozės kiekio kraujyje palaikymas turi teigiamą poveikį dėmesio koncentracijai, atminčiai ir gebėjimui įsisavinti naują informaciją. Reguliariai svyruojant cukraus kiekiui kraujyje, kurį sukelia per didelis cukraus kiekis, gali būti sunku susikaupti ir jausti nuovargį. Išbraukus saldiklį iš mitybos raciono, smegenys gali veikti efektyviau, nes išvengiama staigių energijos šuolių ir kritimų.
Per didelis cukraus vartojimas dažnai sukelia nuotaikų svyravimus, irzlumą ir dirglumo jausmą. Pakeitę mitybą galime lengviau kontroliuoti emocinį stabilumą, vidinę ramybę ar stresą. Cukraus pusiausvyra organizme taip pat skatina subalansuotą hormonų, tokių kaip kortizolis ir serotoninas, išsiskyrimą, o tai teigiamai veikia mūsų nuotaiką. Dėl to lengviau susidorojame su kasdieniais iššūkiais.
Be to, atsisakius cukraus, galima palaipsniui numesti svorio, nes jis yra vienas iš pagrindinių tuščių kalorijų šaltinių mityboje. Jo atsisakius, organizmas pradeda naudoti kitus energijos šaltinius, o tai gali prisidėti prie geresnio riebalų deginimo.
Kaip kovoti su cukraus vartojimo nutraukimu?
Svarbu pažymėti, kad ne visi turėtų visiškai atsisakyti cukraus, todėl dėl tokių pokyčių patartina pasitarti su gydytoju arba dietologu. Tokie metodai nerekomenduojami tiems, kurie susiduria su hipoglikemija. Tačiau jei sąmoningai priimame tokį sprendimą, šį procesą turėtų palaikyti įvairi mityba. Į kasdienį racioną reikėtų įtraukti riešutų, kiaušinių, avokadų ir žuvies, kurie padėtų palaikyti sotumo jausmą ir sumažintų norą užkandžiauti. Taip pat svarbu valgyti daržoves, kuriose yra naudingųjų savybių ir vitaminų. Nors pirmuosius organizmo pokyčius galima pastebėti po daugiau nei savaitės, visiškas detoksikacijos laikotarpis gali užtrukti iki aštuonių savaičių. Tačiau verta nepasiduoti ir atkakliai laikytis savo apsisprendimų.