Didėjantis sergamumas vėžiu ir širdies bei kraujagyslių ligomis tapo didele pasauline problema. Pastaraisiais metais moksliniais tyrimais vis dažniau pabrėžiamas mitybos ir mitybos vaidmuo ligų prevencijai ir bendrai gerovei. Viena iš šioje srityje ryškėjančių tendencijų yra nutraceutikų – gydomąją naudą turinčių natūralių junginių, kurie užpildo maisto ir medicinos atotrūkį, – naudojimas. Tačiau kas tiksliai yra nutraceutikai ir kaip jie gali prisidėti prie sveikesnio gyvenimo būdo?
Kas yra nutraceutikai?
Nutraceutikai, terminas, kilęs iš žodžių „mityba“ ir „vaistai“, reiškia maisto produktuose esančius biologiškai aktyvius junginius, kurie yra naudingi sveikatai ne tik dėl pagrindinės mitybos. Šių junginių gali būti visuose maisto produktuose, išgaunamų kaip papildų arba integruotų į funkcinius maisto produktus. Skirtingai nuo farmacinių vaistų, nutraceuticals yra natūralios kilmės ir plačiai pripažįstamos dėl savo profilaktinių ir gydomųjų savybių.
Pagrindinės nutraceuticals kategorijos yra šios:
- Polifenoliai – stiprūs antioksidantai, kurių yra vaisiuose, daržovėse ir arbatoje.
- Omega-3 riebalų rūgštys – nepakeičiamieji riebalai, palaikantys širdies ir smegenų sveikatą.
- Sulforafanas – galingas priešuždegiminis junginys, randamas kryžmažiedėse daržovėse.
- Beta gliukanai – skaidulos, kurios palaiko imuninės sistemos veiklą ir cholesterolio kiekio reguliavimą.
- Probiotikai ir prebiotikai – labai svarbūs žarnyno sveikatai ir virškinimui.
- Likopenas – galingas antioksidantas pomidoruose, susijęs su vėžio prevencija.
- Fitosteroliai – augaliniai junginiai, padedantys mažinti cholesterolio kiekį.
Nutraceutikų nauda sveikatai
Daugybė tyrimų rodo, kad nutraceutikai vaidina svarbų vaidmenį mažinant lėtinių ligų riziką, įskaitant:
1. Vėžio prevencija
Keletas nutraceutikų, pavyzdžiui, sulforafanas, polifenoliai ir likopenas, pasižymi stipriomis priešvėžinėmis savybėmis. Šie junginiai padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, mažina uždegimą ir stabdo vėžinių ląstelių augimą. Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant kryžmažiedžių daržovių, kuriose gausu sulforafano, gali gerokai sumažėti tam tikrų rūšių vėžio rizika.
2. Širdies ir kraujagyslių sveikata
Omega-3 riebalų rūgštys, kurių yra žuvyje, linų sėmenyse ir graikiniuose riešutuose, yra plačiai žinomos dėl savo vaidmens širdies sveikatai. Jos padeda mažinti blogojo cholesterolio (MTL) kiekį, mažina kraujospūdį ir apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo. Įrodyta, kad fitosteroliai, randami augalinės kilmės maisto produktuose, taip pat mažina cholesterolio absorbciją, todėl jie naudingi širdies ir kraujagyslių sveikatai.

3. Imuninės sistemos palaikymas
Avižose ir grybuose randami beta gliukanai yra susiję su geresniu imuniniu atsaku, padedančiu organizmui apsisaugoti nuo infekcijų. Probiotikai, kurių yra fermentuotuose maisto produktuose, pavyzdžiui, jogurte ir kimči, palaiko žarnyno sveikatą, kuri glaudžiai susijusi su stipria imunine sistema.
4. Kognityvinės funkcijos ir psichikos sveikata
Lecitinas, omega-3 riebalų rūgštys ir tam tikri polifenoliai prisideda prie geresnės smegenų funkcijos ir psichinės sveikatos. Įrodyta, kad ypač omega-3 rūgštys palaiko pažinimo funkciją ir gali padėti išvengti neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio liga. Be to, manoma, kad kai kurios maistinės medžiagos gerina nuotaiką ir mažina depresijos bei nerimo simptomus.
5. Metabolinė sveikata ir diabeto prevencija
Įrodyta, kad tokios maistinės medžiagos kaip skaidulos, polifenoliai ir sulforafanas reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir gerina jautrumą insulinui. Vartojant daug skaidulų turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, ankštines daržoves ir neskaldytus grūdus, galima išvengti 2 tipo diabeto, nes jie skatina geresnę gliukozės apykaitą.
Kaip įtraukti nutraceutikus į savo mitybą
Nors galima įsigyti maisto papildų, geriausias būdas gauti naudos iš maistinių medžiagų yra subalansuota mityba, kurioje gausu sveikų, neperdirbtų maisto produktų. Pateikiame keletą praktinių būdų, kaip juos įtraukti į savo kasdienę rutiną:
- Valgykite įvairius spalvingus vaisius ir daržoves, kad gautumėte kuo daugiau polifenolių.
- Bent du kartus per savaitę vartokite riebią žuvį, pavyzdžiui, lašišą ar sardines, kad gautumėte omega-3.
- Vartokite daug probiotikų turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, jogurtą, kefyrą ir raugintas daržoves.
- Į savo racioną įtraukite neskaldytų grūdų ir ankštinių augalų, kad gautumėte daugiau skaidulinių medžiagų ir beta gliukanų.
- Reguliariai vartokite pomidorus ir pomidorų pagrindu pagamintus produktus, kad gautumėte likopeno.
- Užkandžiams rinkitės riešutus ir sėklas, kad padidintumėte fitosterolio suvartojimą.
Kadangi vis daugėja mokslinių įrodymų, patvirtinančių maistinių medžiagų naudą, vis dažniau pripažįstama, kad jos yra svarbios ligų prevencijos ir sveikatos optimizavimo priemonės. Nors jos neturėtų pakeisti medicininio gydymo, jų integravimas į gerai subalansuotą mitybą gali būti labai naudingas sveikatai.
Ką manote apie maistines medžiagas? Ar bandėte juos įtraukti į savo mitybą? Pasidalykite savo patirtimi žemiau esančiuose komentaruose!