Vyno be alkoholio yra, nors daugelis žmonių tikriausiai niekada nėra jo gėrę. Be kita ko, jis populiarus tarp nėščių moterų. Tai taip pat įdomus gėrimas karštą gegužės dieną. Ar galima juo užsigerti?
Norėdamas tai patikrinti, išgėriau butelį (0,75 l) vyno. Kadangi jis man nelabai patiko, išgėriau jį gana greitai. Šio vyno gamintojas nurodė, kad alkoholio kiekis yra „mažiau nei 0,5 proc.“, o tai teisiškai jį priskiria prie nealkoholinių gėrimų. Bandymas truko valandą.
Iš karto po to, kai išgėriau paskutinę stiklinę, pasitikrinau alkotesteriu – prietaisu po kalibravimo. Rezultatas buvo vienareikšmis – nulis. Jis nepasikeitė ir po kelių ir keliolikos minučių.
Nesijaučiau apsvaigęs, kaip ir tada, kai išgėriau keletą nealkoholinių alaus bokalų. Nealkoholinis vynas yra saugus gėrimas vairuojant, kaip ir bet kuris kitas nealkoholinis gėrimas.
Kas iš tikrųjų yra nealkoholinis vynas?
Tai įprastas vynas, iš kurio pašalintas alkoholis. Šis procesas apima gėrimo kaitinimą, kad iš jo išgaruotų alkoholis. Tai gana sudėtinga, ypač jei gamintojas nori išsaugoti klasikinį vyno skonį ir sveikatai naudingas savybes.
Lietuvoje nealkoholinis vynas dar nėra labai populiarus. Dažnai įprastose parduotuvėse pasirinkimas apsiriboja viena ar dviem tokio gėrimo rūšimis. Juos dažniausiai geria nėščios moterys, pavyzdžiui, prie vakarienės restorane. Sunku nusipirkti nealkoholinio vyno, kurio skonis primintų įprastą vyną.