• Įkelk vaizdo įrašą
  • Pranešk naujieną
  • Apie mus
  • Kontaktai
Antradienis, 24 birželio, 2025
  • Prisijungti
  • Registracija
Reidas Official
Pranešti naujieną
Įkelti video
  • Naujienos
    • Premjeros
  • Eismas
    • Baudos kvitas
  • Eismo įvykiai
  • Kriminalai
  • Naudoti automobiliai
  • Elektromobiliai
  • Technologijos
  • Patarimai
    • Eksploatacija
    • Kelio ženklai
    • Kelių eismo taisyklės
    • Vairuotojo pažymėjimas
  • Degalų kainos
  • Daugiau
    • Testai
      • Lyginamieji testai
      • Pirmasis važiavimas
      • Ilgalaikiai testai
    • Apžvalgos
      • GPS sekikliai
      • OBD2 diagnostika
      • Vaizdo registratoriai
    • Vaizdo įrašai
      • Įkelti vaizdo įrašą
    • KET baudos
    • Taršos mokestis
    • Virtualus alkotesteris
    • Draudimo patikra
    • Kuro skaičiuoklė
    • OBD diagnostikos klaidu kodai
    • Testai
    • Informacijos kanalai
Rezultatų nėra
Peržiūrėti visus rezultatus
Reidas Official
Rezultatų nėra
Peržiūrėti visus rezultatus
Reidas Official
Rezultatų nėra
Peržiūrėti visus rezultatus
  • KET baudos
  • Taršos mokestis
  • Virtualus alkotesteris
  • Draudimo patikra
  • Kuro skaičiuoklė
  • Vaizdo įrašai
  • Info kanalai
Pagrindinis Naujienos

Šios dvi populiarios daržovės gali tapti nuodais – štai kodėl

pagal Andžej Biaigo
2025.02.21, 10:27
Naujienos
A A
0
darzoves bulves baklazanai
Dalintis FacebookDalintis TelegramDalintis WhatsAppDalintis Linkedin

Bulvės ir baklažanai yra dvi plačiausiai pasaulyje vartojamos daržovės, vertinamos dėl savo universalumo ir maistinės vertės. Tačiau naujausi moksliniai tyrimai atskleidė paslėptą pavojų, kai šios daržovės kepamos aukštoje temperatūroje.

Ekspertai įspėja, kad kepant bulves ir baklažanus gali susidaryti toksiškų junginių, keliančių rimtą pavojų sveikatai. Tačiau kas konkrečiai vyksta su šiomis daržovėmis kepant ir kaip jas padaryti saugesnes?

Bulvėse esanti akrilamido grėsmė

bulves

Kepant bulves, ypač aliejuje, susidaro akrilamidas – cheminis junginys, kurį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) priskyrė prie galimų kancerogenų.

Kas yra akrilamidas?

Akrilamidas susidaro krakmolingus maisto produktus gaminant aukštoje temperatūroje (aukštesnėje nei 120 °C), ypač kepant, skrudinant ar skrudinant. Kuo ilgesnis kepimo procesas, tuo didesnė akrilamido koncentracija maiste.

Rizika sveikatai, susijusi su akrilamido vartojimu:

  • Padidėjusi vėžio rizika dėl galimo DNR pažeidimo
  • Galimi neurologiniai sutrikimai, įskaitant demenciją ir nervų pažeidimus
  • Uždegiminės organizmo reakcijos, galinčios sukelti lėtines ligas

Kaip sumažinti akrilamido susidarymą bulvėse:

  • Vietoj kepimo verdame
  • Žalias bulves prieš virimą 30 minučių pamirkykite vandenyje – taip sumažinsite akrilamido kiekį.
  • Venkite kepti itin aukštoje temperatūroje
  • Nepervirkite ir nesudeginkite bulvių, nes tamsesnėse ir traškesnėse bulvėse yra daugiau akrilamido.

Baklažanai ir solanino pavojus

baklazanai

Baklažanuose yra solanino – natūralaus toksino, randamo naktižiedėse daržovėse. Solaninas veikia kaip augalų gynybos mechanizmas, tačiau didelėmis dozėmis gali būti kenksmingas žmonėms.

Kodėl kepant padidėja solanino kiekis?

Nors solanino baklažanuose jau yra, kepant jo koncentracija padidėja, todėl jis tampa toksiškesnis. Per didelis solanino kiekis gali sukelti apsinuodijimą ir sukelti:

Apsinuodijimo solaninu simptomai:

  • Pykinimas ir vėmimas
  • Galvos svaigimas ir silpnumas
  • Diskomfortas skrandyje ir virškinimo problemos

Kaip saugiau valgyti baklažanus:

  • Prieš kepant supjaustytus baklažanus 30 minučių pamirkykite sūriame vandenyje – taip pašalinsite solanino perteklių.
  • Vietoj kepimo pasirinkite kepimą ant grotelių, skrudinimą arba troškinimą garuose.
  • Rinkitės jaunus, šviežius baklažanus, nes senesniuose yra daugiau solanino.
  • Nevalgykite kartaus skonio baklažanų, nes kartumas rodo didesnį solanino kiekį.

Sveikesnio maisto gaminimo alternatyvos

Norėdami mėgautis bulvėmis ir baklažanais be pavojaus sveikatai, apsvarstykite alternatyvius gaminimo būdus, kurie sumažina kenksmingų junginių susidarymą.

Skaitykite  Ar Lietuva privalės įgyvendinti ES privalomus techninės apžiūros patikrinimus?

Bulvėms:

  • Verdant garuose arba verdant išsaugomos maistingosios medžiagos, kartu sumažinamas akrilamido kiekis.
  • Kepimas ore su minimaliu kiekiu aliejaus suteikia traškumo ir mažiau akrilamido
  • Kepimas žemesnėje temperatūroje (iki 180 °C) padeda išvengti akrilamido kaupimosi

Baklažanams:

  • Kepimas ant grotelių pagerina skonį, nesusidarant per dideliam solanino kiekiui
  • Lėtas kepimas išsaugo maistingąsias medžiagas ir sumažina toksinų poveikį
  • Baklažanai lengviau virškinami, jei juos troškinate garuose arba troškinate su nedideliu kiekiu aliejaus.

Nors bulvės ir baklažanai nėra pavojingi iš prigimties, jų virimo būdas lemia, ar jie bus sveiki, ar kenksmingi.

Kepant šias daržoves aukštoje temperatūroje, susidaro toksinių medžiagų, tokių kaip akrilamidas ir solaninas, kurios gali sukelti vėžį, neurologinius pažeidimus ir virškinimo sutrikimus.

Gera žinia? Atlikę paprastus maisto ruošimo pakeitimus, galite gerokai sumažinti riziką ir toliau saugiai mėgautis šiomis pagrindinėmis daržovėmis.

Ar dažnai valgote keptas bulves arba baklažanus? Ar sužinoję tai pakeisite savo maisto gaminimo įpročius? Pasidalykite savo mintimis žemiau esančiuose komentaruose!

Žymos: baklažanaibulvės
Dalintis4DalintisSiųstiDalintis1
Prenumeruoti
Prisijungti su
Prisijungti
Leidžiu sukurti paskyrą
Kai pirmą kartą prisijungiate naudodami socialinio prisijungimo mygtuką, gauname Jūsų paskyros viešojo profilio informaciją, kurią bendrina socialinio prisijungimo teikėjas, atsižvelgdami į Jūsų privatumo nustatymus. Taip pat gauname Jūsų el. pašto adresą, kad automatiškai sukurtume Jums paskyrą mūsų svetainėje. Sukūrę paskyrą būsite prijungti prie šios paskyros.
NesutinkuSutinku
Pranešti apie
guest
Prisijungti su
Leidžiu sukurti paskyrą
Kai pirmą kartą prisijungiate naudodami socialinio prisijungimo mygtuką, gauname Jūsų paskyros viešojo profilio informaciją, kurią bendrina socialinio prisijungimo teikėjas, atsižvelgdami į Jūsų privatumo nustatymus. Taip pat gauname Jūsų el. pašto adresą, kad automatiškai sukurtume Jums paskyrą mūsų svetainėje. Sukūrę paskyrą būsite prijungti prie šios paskyros.
NesutinkuSutinku
guest
0 Komentarai
Seniausi
Naujausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Sekite mus, kad nepraleistumėte svarbių naujienų!

Sekite mus Google News platformoje

Rekomenduojami vaizdo įrašai

Vilkikas rūke važiavo prieš eismą vairuotojas gelbėjosi šalikelėje

Vilkikas rūke važiavo prieš eismą – vairuotojas gelbėjosi šalikelėje

0

Šokiruojantys BMW X1 manevrai du pažeidimai iš eilės

Šokiruojantys BMW X1 manevrai: du pažeidimai iš eilės

0

Vilniuje Range Rover važiavo tiesiai į Golf be reakcijos

Vilniuje „Range Rover“ važiavo tiesiai į „Golf“ – be reakcijos

0

Raudona šviesa Ne problema svečiams iš Šveicarijos

Raudona šviesa? Ne problema svečiams iš Šveicarijos!

0

Taip pat skaitykite

Ar galima vairuoti po vieno alaus? Promilių skaičiavimai

Šie automobiliai Lietuvoje nuvertėja greičiausiai – ar vairuoji vieną jų?

Naujas ženklas su žaliu rėmeliu glumina vairuotojus – kas tai per idėja?

Ši automobilių markė pirmauja pasaulyje jau 15 metų iš eilės

Mechanikai įspėja: šie 7 naudoti krosoveriai dažniausiai grįžta į servisą

Nuo 2026 metų – iki 1 375 € už įvažiavimą į miestą senu automobiliu

Naujienos

  • Naujausios
  • Eismas
  • Baudos kvitas
  • Eismo įvykiai ir nelaimingi atsitikimai
  • Kriminalai
  • Elektromobiliai
  • Technologijos
  • Degalų kainos ir tendencijos
  • Premjeros

Straipsniai

  • Apžvalgos
  • Kelių eismo taisyklės
  • Naudoti automobiliai
  • Patarimai
  • Testai
  • Vaizdo įrašai

Naudinga

  • Privalomasis automobilio draudimas
  • KASKO draudimas
  • Automobilio VIN patikra: Regitra ir CarVertical
  • KET baudos
  • Greičio matuokliai
  • Kuro skaičiuoklė
  • Taršos mokestis
  • Virtualus alkotesteris
  • Vairavimo kategorijos
  • Kelių darbai ir rengiami kelių projektai (žemėlapis)

Draugai

Tlgrm.lt
Rentis.lt
Automobilio vaistinėlės
Tiksaviems.lt
Sharklinker.lt
automobilių supirkimas
Automobilių skelbimai ir atsiliepimai
KepamVerdam.lt - Receptai
  • Privatumo politika
  • Slapukų naudojimo informacija
  • Partneriai
  • Apie mus
  • Kontaktai

© 2023 Reidas Official - Visos teisės saugomos.

Sveiki sugrįžę!

Prisijunkite prie savo paskyros žemiau

Pamiršote slaptažodį? Užsiregistruoti

Sukurti naują paskyrą!

Norėdami užsiregistruoti, užpildykite žemiau esančias formą

Visi laukai yra privalomi. Prisijungti

Atgauti slaptažodį

Norėdami iš naujo nustatyti slaptažodį, įveskite savo vartotojo vardą arba el. pašto adresą.

Prisijungti

Add New Playlist

Rezultatų nėra
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Premjeros
  • Eismas
    • Baudos kvitas
  • Eismo įvykiai ir nelaimingi atsitikimai
  • Kriminalai
  • Naudoti automobiliai
  • Elektromobiliai
  • Technologijos
  • Patarimai
    • Eksploatacija
    • Kelio ženklai
    • Kelių eismo taisyklės
    • Vairuotojo pažymėjimas
  • Degalų kainos
  • Testai
    • Ilgalaikiai testai
    • Lyginamieji testai
    • Pirmasis važiavimas
  • Apžvalgos
    • GPS sekikliai
    • OBD2 diagnostika
    • Vaizdo registratoriai
  • Vaizdo įrašai
    • Įkelti vaizdo įrašą
  • KET baudos
  • Taršos mokestis
  • Taršos mokestis
  • Virtualus alkotesteris
  • Draudimo patikra
  • Kuro skaičiuoklė
  • OBD diagnostikos klaidu kodai
  • Testai
  • Pranešti naujieną
  • Įkelti vaizdo įrašą
  • Informacijos kanalai
  • Prisijungti
  • Užsiregistruoti

© 2023 Reidas Official - Visos teisės saugomos.

wpDiscuz