Šaldymas yra labai geras maisto produktų konservavimo būdas. Galite sėkmingai užšaldyti visų rūšių mėsą, žuvį, vaisius ar pietų likučius. Tokios atsargos dažnai praverčia įtemptą dieną. Tačiau verta nepamiršti, kad jų nereikėtų laikyti neribotą laiką. Kiek laiko atskiri produktai gali būti laikomi šaldiklyje?
Daugelį produktų galima ilgai laikyti šaldiklyje, tačiau po kelių mėnesių jie paprastai praranda savo tekstūrą ir skonį. Todėl geriau laikytis rekomenduojamo laiko, po kurio jau turėtume naudoti šaldytus maisto produktus.
Kaip ilgai laikyti žuvį šaldiklyje?
Žuvį dažnai laikome šaldiklyje, kad ji išliktų šviežia. Tačiau turėtume prisiminti, kad virtą žuvį, nepriklausomai nuo jos rūšies, reikėtų užšaldyti ne ilgiau kaip 3 mėnesius. Taip pat:
- Riebią žuvį, pavyzdžiui, lašišą, šamą ar tuną, reikėtų laikyti 2-3 mėnesius.
- Liesą žuvį, pavyzdžiui, menkę ar paltusą, galima laikyti 6-8 mėnesius.
- Ilgiausiai išsilaikys krevetės, kurias šaldiklyje galima laikyti iki 18 mėnesių.
Kaip ilgai laikyti mėsą šaldiklyje?
Šviežios mėsos pirkimas už akcijinę kainą gali būti geras pasirinkimas, nes tokius produktus galima lengvai laikyti šaldiklyje. Kiek laiko galima užšaldyti atskirus mėsos gaminius? Taip:
- Visą paukštieną, pavyzdžiui, vištieną, antį ar kalakutieną, šaldiklyje galima laikyti metus.
- Didesnius mėsos gabalus, pavyzdžiui, kotletus ar filė, šaldiklyje galima laikyti iki vienerių metų.
- Maltą mėsą, nepriklausomai nuo jos rūšies, galima vartoti 3-4 mėnesius.
- Dešras ir lašinius šaldiklyje reikėtų laikyti ne ilgiau kaip vieną mėnesį.
Kaip ilgai laikyti daržoves šaldiklyje?
Daugumą daržovių galima užšaldyti vieneriems metams ir naudoti, pavyzdžiui, sriuboms gaminti. Tačiau prieš dedant į šaldiklį, jas reikia blanširuoti – šiek tiek palaikyti karštame vandenyje, atvėsinti, sudėti į indus ir užšaldyti.
Svarbu tai, kad atšildytos šaldytos daržovės netinka salotoms, tačiau jas galima sėkmingai naudoti sriubose, padažuose arba kaip garnyrą prie mėsos.
Kaip ilgai laikyti vaisius šaldiklyje?
Su kaulavais elkitės panašiai kaip su daržovėmis – iš pradžių blanširuokite. Jie turėtų išlikti švieži 12 mėnesių. Mėlynes, braškes ir avietes reikėtų uždaryti sandariame inde, taip pat galima laikyti metus. Obuolius ir bananus galima užšaldyti maždaug 6 mėnesius.
Kiek laiko laikyti likučius šaldiklyje?
Iš anksto paruošti didesnes maisto partijas, kurias galima užšaldyti, yra puiki galimybė turėti paruoštą patiekalą po ranka įtemptą vakarą. Tačiau tokio tipo atsargų taip pat negalima laikyti neribotą laiką.
- Troškinius galima laikyti 3-6 mėnesius.
- Sriubas šaldiklyje galima laikyti iki 2 mėnesių.
- Desertai, pavyzdžiui, sausainiai, išsilaiko šešis mėnesius, o šaldytas tortas – devynis mėnesius.
Produktus, kuriuos planuojate užšaldyti, sudėkite į sandarius indus ar maišelius. Taip pat patartina juos paženklinti etiketėmis – priklijuokite arba tiesiai ant pakuotės užrašykite datą, kada dedate produktą į šaldiklį.